Matalaenergiatalo suomen suurimmassa luokassa
(13.11.2014)

Siporexista rakennettu kolmen kerroksen omakotitalo Palmroth Garden

Matalaenergiatalo suomen suurimmassa luokassa

Pirkkalaan valmistui vuonna 2010 Siporexista rakennettu kolmen kerroksen omakotitalo Palmroth Garden, jonka jokaisessa rakennusvaiheessa otettiin energiatehokkuus huomioon. Lämmitettyä tilaa talossa on yhteensä 560 neliötä. Talon alemmassa kerroksessa sijaitsee sauna- ja uima-allas-osasto. Sähkön kulutus on tänä vuonna talon viisihenkisellä perheellä arviolta 31 000 kWh. Vertailuna n. 100 neliöisessä sähkölämmitteisessä omakotitalossa, ilman uima-allasta, sähkönkulutus voi olla jopa 20 000 kWh.

 

Katso kuvat: https://flic.kr/s/aHsk68YCse

Omakotitalon rakentaminen aloitettiin vuonna 2009. Ensimmäisenä asuinvuotena 2011 sähkönkulutus oli n.37 000 kWh, mutta neljässä vuodessa sitä on saatu säädettyä entistä pienemmäksi. Lämmitykseen kuluu energiaa noin 23 000 kWh ja loput taloussähköön. Lämmitettävää ilmatilaa talossa on yhteensä 1 718 kuutiota.

"Rakennusvaiheen jälkeen olemme saaneet laskettua sähkönkulutusta joka vuosi hieman. Ilman allastilan ylilämmitystä sähkönkulutuksemme olisi todennäköisesti 25 000 – 26 000 kWh vuodessa", kertoo omistaja Harri Palmroth.

Suunnittelussa, sekä rakennusvaiheessa tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman matalaenergiataloudelliseksi, tärkeimpänä prioriteettina tässä on tiiviys.

Tiivis rakenne saavutettiin 500 mm paksulla Siporex-harkolla ja isoilla matalaenergiaikkunoilla. Lattiassa käytettiin 200 mm paksua polystyreenieristettä ja yläpohjassa 250 mm paksua Siporex-yläpohjaelementtiä, hengittävää eristepaperia, sekä 350 mm paksua vuorivillaa.

Talon rakenteen antama hiljaisuus on yllättänyt perheen positiivisesti.

Talossa on käytössä kaksi ilmanvaihtokonetta lämmöntalteenotoilla ja lämmitys toimii maalämpöpumpulla. "Olemme käyttäneet talvella maakylmää kovemmilla pakkasilla maalämpöpumpun paluupuolelta, mikä lämmittää tulevaa ilmaa. Silloin ilmanvaihtokoneiden tehokkaita sähkövastuksia ei tarvita. Maalämpöpumpun mitoituksena pumpulle ja talon kulutukselle oli laitteiston valmistajalla noin 67 500 kWh vuodessa, jonka saimme puolitettua, tulevaisuuden aurinkokeräimiä varten on varaus isossa varaajassa, joten säätövaraa vielä löytyy", jatkaa Palmroth.

Talossa suoritettiin mittaukset energiatodistusta varten vuonna 2014. Alipainemittauksen n50-luku oli 0,6 1/h ja ylipaineen q50-luvuksi saatiin 0,9 m3/m2h. Tampereen teknillisen yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan rakenteeltaan vastaavanlaisten pientalojen keskimääräinen ilmanvuotoluku oli n50 = 1,5 1/h ja q50 = 1,6 m3/m2h. Kansainvälisesti käyttöön otettu passiivitalon ilmanvuotoluvun raja-arvo on 0,6 1/h. Mitattu ilmanvuotoluku n50 saavuttaa passiivitalojen raja-arvon, mikä on erittäin hyvä arvo arkkitehtuurisesti monimuotoiselle rakennukselle.

Talon on suunnitellut Ritva-Liisa ja Harri Palmroth Insinööritoimisto Markku Postin ja Maija Pihlajaniemen avustuksella. Teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Harri Palmroth ja Pal-Rak Oy.

Tampereelle valmistunut omakotitalo oli tähän mennessä suurin rakentamamme passiivitalo. Yksiaineisella Siporexilla pystytään rakentamaan elinkaarelta ja sähkönkulutukseltaan todella energiatehokkaita taloja", sanoo HplusH:n myyntijohtaja Timo Yli-Perttala