Ulkoseinän pinnoitus

Siporex-pinnan voi verhoilla rappauksella, puulla tai tiilellä. Rappaukseen valmiita värivaihtoehtoja on kymmeniä. Tasainen alusta on helppo rapata ja laastimenekki pysyy hyvin aisoissa. Massiivinen kivirakenne takaa tasaisen rappauslämpötilan. Rapatusta kevytbetonista tulee kaunis, helppohoitoinen ja kestävä julkisivu.

Massiiviseinien ulkopintojen rappaus

Ulkopuolen pinnoitteen on riittävän hyvin estettävä sadevettä tunkeutumasta rakenteeseen ja sallittava rakennusaikaisen kosteuden ja imeytyneen sadeveden sekä sisäpuolelta tulevan kosteuden tehokas poistuminen ulkoilmaan. Muita tarvittavia ominaisuuksia ovat mm. säänkestävyys, värien pitävyys, hyvä tartunta, UV-säteilyn- ja otsoninkestävyys, mekaaninen pysyvyys jne.

Pinnoituksen ajankohtaa harkittaessa on syytä ottaa huomioon esimerkiksi vuodenajan vaikutus sekä seinän ja pinnoitteen tyyppi. Kun Siporexin keskinmääräinen kosteus pinnasta 50 mm syvyyteen on alle 15 paino-%, ei siinä enää tapahdu kapillaarista veden liikkumista, joka saattaisi esim. heikentää joidenkin pinnoitteiden tartuntaa.

Rakennusajan kosteuden poistumisen nopeuttamiseksi on hyvä antaa rakenteen kuivua yhden lämmityskauden yli, mikäli työmaan aikataulu ja vuodenaika antavat siihen mahdollisuuden.

Harkkoseinien ulkopuolinen rappaus

Harkkoseinien tavallisin ulkopuolinen pinnoitus on kaksikerroksinen kuitulaastirappaus tai verkolla varustettu kolmikerrosrappaus. Nämä molemmat rappaustyypit peittävät seinän harkkokuvion ja epätasaisuudet näkyvistä. Myös huokoistetut, usein kuituvahvistetut rappausmateriaalit ovat viime aikoina yleistyneet. Rappauksen uloin kerros voi olla tasaiseksi hierretty tai se voi olla haluttuun karkeusasteeseen ruiskutettu karhea pinta. Ulkopinnan värivaihtoehtoja on eri valmistajilla runsaasti.

 

Linkkejä pinnoitusmateriaaleihin:

Bookmark and Share