Tietoa H+H Siporexista

Siporex on kevytbetonia. Siis kevyttä ja kestävää. Siporexista on tutkimustuloksia ja käytännön kokemuksia jo yli 80 vuoden ajalta. Se onkin kiistatta yksi nykyaikaisen rakentamisen suurimpia menestystarinoita. Siksi viisas rakentaa Siporexista. Siporex on Suomessa perinteinen ja paljon käytetty rakennusmateriaali. H+H tarjoaa kilpailukykyisiä ja helposti toteutettavia ratkaisuja, jotka soveltuvat erinomaisesti asunto -, teollisuus-, julkiseen- sekä korjausrakentamiseen.


Siporexin ominaisuudet
Kosteutta kestävä Siporex on hyvin kosteutta kestävä kivimateriaali, josta kannattaa tehdä myös rakennuksen kosteat tilat kuten pesuhuoneen suihkuseinät tai vaikkapa saunan lauderunko. Korkealuokkaiset Siporex-rakenteet säilyvät kuivina ja terveinä. Paloturvallinen Siporex on erittäin paloturvallinen materiaali, josta voi rakentaa niin pientalon paloseiniä kuin vankkoja teollisuushallin palomuurejakin.

 

Jo ohuimmasta 70 mm:n väliseinälaatasta saa rakennettua tunnin paloseinän. Siporex-tuotteet ovat siksi suosittuja myös osastoivina seinärakenteina. Ekologinen Siporexia ja siitä valmistettavia tuotteita on tutkittu ja testattu laajasti sekä Suomessa että ulkomailla. Siporex on nykyaikaisista rakennusmateriaaleista täysin omaa luokkaansa jo sen vuoksi, että siitä on käytännön kokemusta jo yli 70 vuoden ajalta.

 

Huoleton Siporex on korkealaatuinen ja kestävä rakennusmateriaali, joten myös rakenteiden huollontarve on erittäin vähäinen. Siporexista rakennettu säilyttää arvonsa myös ajan kuluessa. Monipuolinen ja helposti työstettävä Siporex sopii sekä pienen että suuren talon rakennusmateriaaliksi.

 

Siporexin voi verhoilla rappauksella, puulla tai tiilellä. Mittatarkoista tuotteista on nopea ja helppo rakentaa, mikä tuo lisäksi kustannussäästöjä. Siporex on myös helposti työstettävä materiaali, joten erilaiset läpiviennit, sähkörasioiden kolot ja putkitusten uritukset syntyvät tarkasti ja nopeasti. Yksiaineinen ja höyrysuluton Siporex on markkinoiden ainoa täyskivinen ulkoseinäharkko, joka on samalla sekä kantava rakenne että lämmöneriste. Siporexista rakennettu ulkoseinä ei siksi tarvitse erillistä lämmöneristettä tai höyrynsulkumuovia.

 

Rakennusten sisä- ja ulkolämpötilojen erot ovat Suomen oloissa huomattavan suuria. Kosteudella on tällöin ikävä taipumus tiivistyä eri materiaalien rajapintoihin, mikä saattaa aiheuttaa vakavia rakennevaurioita. Yksiaineisuuden ansiosta Siporex-seinään ei muodostu materiaalien välisiä rajapintoja. Seinässä ei ole kastepistettä ja rakenteet säilyvät siksi terveinä. Ohutmuuratuissa Siporex-seinissä ei ole kylmäsiltoja tai vuotopaikkoja edes rakennuksen ikääntyessä. Massiivinen runko toimii sydänmuurin tavoin ja tasaa ulkoilman lämmönvaihteluita. Talvella on lämmin ja kesällä mukavan viileä. Ajan myötä tämä tuo myös huomattavia säästöjä lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin. Terveen talon rakennusmateriaali Höyrysuluttomat Siporex-seinät tasaavat sisäilman kosteutta, minkä ansiosta huoneilma ei ole liian kuivaa lämmityskauden aikana.


Valmistus
Siporexin perusraaka-aineet ovat sementti, hienoksi jauhettu hiekka, vesi ja ns. masuunikuona. Raaka-aineet annostellaan viiden kuutiometrin kokoiseen sekoittimeen, josta juokseva seos valetaan vakiokokoisiin teräsmuotteihin. Muotteihin lisätään alumiinijauhetta, joka saa aikaan kemiallisen prosessin: massaan syntyy vetykaasua, joka nostattaa seoksen ja huokoistaa sen. Muotin sisältö kovetetaan 60-asteisessa lämpötunnelissa, jonka jälkeen materiaali paloitellaan leikkauskoneessa harkoiksi, palkeiksi, laatoiksi tai elementeiksi. Leikkauksen jälkeen materiaali höyrykarkaistaan korkean lämpötilan ja paineen avulla. Karkaisu antaa Siporexille sen lopullisen lujuuden ja ominaisuudet.


Historia
Siporex on höyrykarkaistua kevytbetonia, jonka kehitti suomalainen kemisti Lennart Forsén 1930-luvulla. Tieto mullistavasta valmistustekniikasta levisi ensin nopeasti ympäri maailmaa. Suomessa karkaistun kevytbetonin valmistus aloitettiin vuonna 1935 Helsingin Tapanilassa. Vanhimmat Siporex-rakenteet ovat siis jo yli 70-vuotiaita. Siporexia valmistettiin vuodesta 1939 alkaen Helsingin Vuosaaressa. Tuotevalikoimaan kuuluivat tuolloin muun muassa harkot, seinä- ja kattoelementit, väliseinäelementit ja suurelementit. Valmisteiden mittajärjestelmä perustui saksalaiseen 250 mm:n moduuliin.

 

Nykyisin höyrykarkaistua kevytbetonia valmistetaan sadoissa tehtaissa ympäri maailmaa. Tuotenimi vaihtelee maittain, mutta materiaalin valmistustekniikka perustuu edelleen Lennart Forsénin keksintöön. Siporex onkin yksi nykyaikaisen rakentamisen suurimpia menestystarinoita.