Tietoa Siporexista

Siporex on kevytbetonia. Siis kevyttä ja kestävää. Siporexista on tutkimustuloksia ja käytännön kokemuksia jo yli 80 vuoden ajalta. Se onkin kiistatta yksi nykyaikaisen rakentamisen suurimpia menestystarinoita. Siksi viisas rakentaa Siporexista.

Siporex on Suomessa perinteinen ja paljon käytetty rakennusmateriaali. H+H tarjoaa kilpailukykyisiä ja helposti toteutettavia ratkaisuja, jotka soveltuvat erinomaisesti asunto -, teollisuus-, julkiseen- sekä korjausrakentamiseen.

 

Siporexin ominaisuudet

Kosteutta kestävä

Siporex on hyvin kosteutta kestävä kivimateriaali, josta kannattaa tehdä myös rakennuksen kosteat tilat kuten pesuhuoneen suihkuseinät tai vaikkapa saunan lauderunko. Korkealuokkaiset Siporex-rakenteet säilyvät kuivina ja terveinä.

Paloturvallinen

Siporex on erittäin paloturvallinen materiaali, josta voi rakentaa niin pientalon paloseiniä kuin vankkoja teollisuushallin palomuurejakin. Jo ohuimmasta 68 mm:n väliseinälaatasta saa rakennettua tunnin paloseinän. Siporex-tuotteet ovat siksi suosittuja myös osastoivina seinärakenteina.

Ekologinen

Siporexia ja siitä valmistettavia tuotteita on tutkittu ja testattu laajasti sekä Suomessa että ulkomailla. Siporex on nykyaikaisista rakennusmateriaaleista täysin omaa luokkaansa jo sen vuoksi, että siitä on käytännön kokemusta jo yli 70 vuoden ajalta.

Huoleton

Siporex on korkealaatuinen ja kestävä rakennusmateriaali, joten myös rakenteiden huollontarve on erittäin vähäinen. Siporexista rakennettu säilyttää arvonsa myös ajan kuluessa.

Monipuolinen ja helposti työstettävä

Siporex sopii sekä pienen että suuren talon rakennusmateriaaliksi. Siporex-tuotteista on helppo rakentaa muodoltaan erilaisia rakennuksia, joissa on vaikkapa erkkereitä, suuria seinäpintoja tai pyöreitä linjoja. Siporexin voi verhoilla rappauksella, puulla tai tiilellä. Mittatarkoista tuotteista on nopea ja helppo rakentaa, mikä tuo lisäksi kustannussäästöjä. Siporex on myös helposti työstettävä materiaali, joten erilaiset läpiviennit, sähkörasioiden kolot ja putkitusten uritukset syntyvät tarkasti ja nopeasti.

Yksiaineinen ja höyrysuluton

Siporex on markkinoiden ainoa täyskivinen ulkoseinäharkko, joka on samalla sekä kantava rakenne että lämmöneriste. Siporexista rakennettu ulkoseinä ei siksi tarvitse erillistä lämmöneristettä tai höyrynsulkumuovia.

Rakennusten sisä- ja ulkolämpötilojen erot ovat Suomen oloissa huomattavan suuria. Kosteudella on tällöin ikävä taipumus tiivistyä eri materiaalien rajapintoihin, mikä saattaa aiheuttaa vakavia rakennevaurioita. Yksiaineisuuden ansiosta Siporex-seinään ei muodostu materiaalien välisiä rajapintoja. Seinässä ei ole kastepistettä ja rakenteet säilyvät siksi terveinä.

Ohutmuuratuissa Siporex-seinissä ei ole kylmäsiltoja tai vuotopaikkoja edes rakennuksen ikääntyessä. Massiivinen runko toimii sydänmuurin tavoin ja tasaa ulkoilman lämmönvaihteluita. Talvella on lämmin ja kesällä mukavan viileä. Ajan myötä tämä tuo myös huomattavia säästöjä lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin.

Terveen talon rakennusmateriaali

Höyrysuluttomat Siporex-seinät tasaavat sisäilman kosteutta, minkä ansiosta huoneilma ei ole liian kuivaa lämmityskauden aikana. Rakennusmateriaalina se kuuluu puhtaimpaan M1-ryhmään. Siporexista rakennettu kivitalo on siksi turvallinen valinta myös allergikoille.

Siporexista on helppo rakentaa teknisesti oikeaoppisen tiivis rakenne, joka vaikuttaa oleellisesti myös rakennuksen lämmityskustannuksiin.

 

Valmistus

Suomalaisen Siporexin perusraaka-aineet ovat sementti, hienoksi jauhettu hiekka, vesi ja ns. masuunikuona. Raaka-aineet annostellaan viiden kuutiometrin kokoiseen sekoittimeen, josta juokseva seos valetaan vakiokokoisiin teräsmuotteihin.

Muotteihin lisätään alumiinijauhetta, joka saa aikaan kemiallisen prosessin: massaan syntyy vetykaasua, joka nostattaa seoksen ja huokoistaa sen. Muotin sisältö kovetetaan 60-asteisessa lämpötunnelissa, jonka jälkeen materiaali paloitellaan leikkauskoneessa harkoiksi, palkeiksi, laatoiksi tai elementeiksi. Leikkauksen jälkeen materiaali höyrykarkaistaan korkean lämpötilan ja paineen avulla. Karkaisu antaa Siporexille sen lopullisen lujuuden ja ominaisuudet.

Siporexin valmistusmenetelmällä voidaan tuottaa myös esimerkiksi raudoitettuja elementtejä. Raudoitteet valmistetaan tällöin hitsattavasta teräksestä, pinnoitetaan korroosionestomassalla ja sijoitetaan muottiin ennen valua.

Elementtien ja harkkojen urat, pontit ja viisteet tehdään karkaisemattomaan massaan leikkauskoneessa. Ne voidaan myös jyrsiä tai höylätä tuotteiden jälkikäsittelyn yhteydessä.


 

Historia

Siporex on höyrykarkaistua kevytbetonia, jonka kehitti suomalainen kemisti Lennart Forsén 1930-luvulla. Tieto mullistavasta valmistustekniikasta levisi ensin nopeasti ympäri maailmaa. Suomessa karkaistun kevytbetonin valmistus aloitettiin vuonna 1935 Helsingin Tapanilassa. Vanhimmat Siporex-rakenteet ovat siis jo yli 70-vuotiaita.

Siporexia valmistettiin vuodesta 1939 alkaen Helsingin Vuosaaressa. Tuotevalikoimaan kuuluivat tuolloin muun muassa harkot, seinä- ja kattoelementit, väliseinäelementit ja suurelementit. Valmisteiden mittajärjestelmä perustui saksalaiseen 250 mm:n moduuliin.

Nykyinen tuotantolaitos rakennettiin vuonna 1972 Ikaalisiin. Tuotteiden mittajärjestelmä muuttui tuolloin nykyaikaisen 3M-moduuliajattelun mukaiseksi. Tehdasta on laajennettu ja modernisoitu useaan otteeseen ja se edustaa tekniikaltaan yhä tänä päivänä alan kirkkainta kärkeä.

Nykyisin höyrykarkaistua kevytbetonia valmistetaan sadoissa tehtaissa ympäri maailmaa. Tuotenimi vaihtelee maittain, mutta materiaalin valmistustekniikka perustuu edelleen Lennart Forsénin keksintöön. Siporex onkin yksi nykyaikaisen rakentamisen suurimpia menestystarinoita.

Bookmark and Share